fbpx
MUA: Τεχνικές & Προτάσεις, Special Effects, Theater, Νέα

Φαλάκρες

Πού χρησιμοποιούνται και πώς κατασκευάζονται οι φαλάκρες;

Η προκατάληψη ότι η φαλάκρα (ή αλλιώς bald cap) χρησιμοποιείται μόνο με σκοπό τη δημιουργία ενός γερασμένου look ανήκει στο παρελθόν. Πλέον οι φαλάκρες είναι μια τεχνική της τέχνης του μακιγιάζ, η οποία δεν χρησιμοποιείται μόνο στο θέατρο ή με σκοπό τη γήρανση.

Πολλές φορές η εφαρμογή της φαλάκρας, είναι απαραίτητη και στον χώρο του supernatural make-up και της μόδας, όπως μπορείτε να δείτε στις δημιουργίες της καμπάνιας της Kryolan «Persephone’s Rise – Queen of the Undead».

SFX make-up - καράφλα

Τύποι φαλάκρας. Πώς τις επιλέγουμε & γιατί;

Πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες χρήσης της φαλάκρας, προκειμένου να επιλεγεί ο σωστός τύπος φαλάκρας. Οι φαλάκρες Rubber Bald Cap (από rubber latex)  παρέχουν περισσότερη ευελιξία, αντοχή και εσωτερική κίνηση και για αυτό προτιμώνται από τους περφόρμερ. Οι φαλάκρες Glatzan επιτρέπουν την τέλεια και εύκολη εφαρμογή και οι άκρες τους σβήνουν άψογα με ασετόν, κάτι που 

είναι αναγκαίο κατά τη λήψη με τεχνολογία HD που τονίζει τις ατέλειες. Η εφαρμογή της φαλάκρας είναι μια πρόκληση, καθώς περιλαμβάνει πολλές διαδικασίες, απαιτεί εξάσκηση και γνώση των προϊόντων: ποια πρέπει να χρησιμοποιηθούν και πότε, ποιες είναι οι συμβατές κόλλες και τα προϊόντα για το χρώμα. Η σωστή εφαρμογή της φαλάκρας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα, ειδικά στις δύσκολες περιοχές γύρω από το λαιμό και τα αυτιά. Για τέλεια εφαρμογή της φαλάκρας, τα μαλλιά πρέπει να πιαστούν πίσω, χωρίς να φουσκώνουν κατά το δυνατόν, και να σταθεροποιηθούν με GF-Qat.

Πώς δημιουργούμε την υφή του δέρματος σε μια φαλάκρα;

Για να αναπαραγάγουμε ρεαλιστικά τα χαρακτηριστικά του δέρματος, χρησιμοποιούμε Pros-aide ταμποναριστά με τον σπόγγο Rubber Pore Sponge, για να δημιουργήσουμε μια ανομοιόμορφη υφή. Στη συνέχεια, χρωματίζουμε και φιξάρουμε με πούδρα. Για φαλάκρες από λάτεξ ενδείκνυνται τα έντονα χρώματα των παλετών Rubber Mask Grease, τα οποία περιέχουν καστορέλαιο που δεν καταστρέφει το latex της φαλάκρας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Aquacolor. Για μεγαλύτερη αντοχή με φαλάκρες από Glatzan, το Dermacolor αναμεμειγμένο με ισοπροπυλική αλκοόλη ή Body Illustration Make-Up Color αποτελεί τον τέλειο χρωματικό συνδυασμό.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η εφαρμογή της φαλάκρας σε σκούρα μαλλιά μπορεί να γίνει με χρήση του Dermacolor «D32» αναμεμειγμένου με αλκοόλη, για να εξουδετερωθούν οι σκουρότεροι τόνοι

ΦΑΛΑΚΡΑ RUBBER BALD CAP

 • ονομάζεται και Latex Bald Cap
 • υλικό: rubber latex
 • διαθέσιμη σε δύο μεγέθη (Small, Large)
 • κόλλα: Spirit Gum ή Pros-aide
 • πολλαπλών χρήσεων, μεγάλη ευελιξία, αντοχή, ελευθερία κινήσεων
 • make-up: Rubber Mask Grease
ΦΑΛΑΚΡΑ RUBBER BALD CAP

ΦΑΛΑΚΡΑ GLATZAN

 • εξαιρετικά λεπτή
 • υλικό: πλαστικό
 • αντοχή στο σκίσιμο
 • διαθέσιμη σε 2 μεγέθη (Small, Large)
 • κόλλα: Silicone Adhesive
 • λείανση των άκρων με ασετόν
 • make-up: Body Illustration Make-Up 
Glatzan-Bald-Cap

Πώς δημιουργούμε μια φαλάκρα απο Glatzan;

Παρόλο που στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές έτοιμες φαλάκρες, πολλοί MUA προτιμούν να φτιάχνουν οι ίδιοι τις φαλάκρες που θα χρησιμοποιήσουν. Για τη δημιουργία μιας φαλάκρας Glatzan, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μια κεφαλή από πορσελάνη είτε μια πλαστική κόκκινη κεφαλή, εξομαλύνοντας τυχόν γραμμές ή σημάδια που φαίνονται στα καλούπια και καλύπτοντάς τη με μια στρώση πούδρας. Με τον τρόπο αυτό, η φαλάκρα αφαιρείται εύκολα από το καλούπι. Απλώστε το Glatzan L στο καλούπι με ένα πινέλο από φυσική τρίχα ή ένα ροζ σφουγγαράκι με απαλές κινήσεις. Επαναλάβετε τη διαδικασία, αφήνοντας 10-15 λεπτά να μεσολαβήσουν μεταξύ κάθε στρώσης για να στεγνώσει. Για να δημιουργήσετε μια εξαιρετικά ελαστική φαλάκρα, απλώστε μόνο 4 στρώσεις. Για πιο σκληρή και χοντρή φαλάκρα, χρειάζονται 5-6 στρώσεις. Βεβαιωθείτε ότι κάθε στρώση τελειώνει σε διαφορετικό σημείο, για να δημιουργήσετε μια κλιμακωτή, λεπτή άκρη. Για να είναι η φαλάκρα λιγότερο γυαλιστερή και για να δεχτεί πιο εύκολα τα χρώματα του μακιγιάζ, χρησιμοποιήστε το Glatzan Matt στην τελευταία στρώση.

Παρόλο που μπορείτε να αφαιρέσετε τη φαλάκρα μετά από 6 ώρες μετά την τελευταία στρώση και να προχωρήσετε στην εφαρμογή της, συνιστάται να αφήνετε τη φαλάκρα να στεγνώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν η φαλάκρα σκληρύνει, επειδή παρέμεινε αποθηκευμένη, μπορείτε απλώς να τη ζεστάνετε με ένα πιστολάκι μαλλιών για να ανακτήσει την ελαστικότητά της.

9 βήματα για την εφαρμογή της Φαλάκρας.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

ΒΗΜΑ 1

Τυλίξτε ή στρώστε τα μαλλιά πολύ καλά επάνω στο κεφάλι, χωρίς να πετάνε, με Hair Gel. Για χοντρή τρίχα ή μακριά μαλλιά, απλώστε GF-Qat (πολύ δυνατό Gel). Χρησιμοποιήστε Translucent Powder για να φιξάρετε το GF-Qat και να επιταχύνετε το στέγνωμα.

ΒΗΜΑ 2

Εφαρμόστε τη φαλάκρα και ζητήστε από το μοντέλο να κρατήσει το μπροστινό μέρος, ενώ εσείς τραβάτε τη φαλάκρα πάνω από το κεφάλι μέχρι πίσω στον αυχένα. Βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί καλά, χωρίς να δημιουργούνται εμφανείς ζάρες.

ΒΗΜΑ 3

Κόψτε τη φαλάκρα γύρω από τα αυτιά, καμπυλωτά. Αποφεύγετε πάντα τις ευθείες γραμμές, για να μη σκιστεί η φαλάκρα, αφήνοντας περιθώριο από τη γραμμή των μαλλιών μπροστά. Συμβουλή των mua: Αντί να κόψετε τη φαλάκρα, εφαρμόστε τη γύρω από τα αυτιά και δημιουργήστε προσεκτικά μια τρύπα, διαλύοντας τη φαλάκρα με ασετόν και τραβώντας το αυτί μέσα από αυτήν. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΒΗΜΑ 4

Σηκώστε προσεκτικά τη φαλάκρα πάνω από το μέτωπο και απλώστε Spirit Gum στο δέρμα. Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να είναι κολλώδες, προτού εφαρμόσετε ξανά τη φαλάκρα πάνω του. Συμβουλή των mua: Για περισσότερη ευελιξία, χρησιμοποιήστε Silicone Adhesive για να κολλήσετε τις φαλάκρες από Glatzan και κόλλα με βάση την ακρυλική ρητίνη, Pros-aide για φαλάκρες Rubber Bald Cap.

ΒΗΜΑ 5

Το πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα. Για αυτό, βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μοντέλου έχει κλίση προς τα πίσω και κοιτά προς τα πάνω, ώστε η φαλάκρα να είναι τεντωμένη, χωρίς να δημιουργούνται περιττές ζάρες. Τραβήξτε σφιχτά τη φαλάκρα προς τα πίσω και κολλήστε τη με Spirit Gum.

ΒΗΜΑ 6

Τέλος, κολλήστε τη φαλάκρα στους κροτάφους, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το μέτωπο. Όταν κολλάτε τη φαλάκρα γύρω από τα αυτιά, χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα Αngular-Narrow 0-1067 με  στρογγυλεμένη μύτη που δεν θα σκίσει τη φαλάκρα. Ανασηκώστε τη φαλάκρα για να απλώσετε Spirit Gum.

ΒΗΜΑ 7

Για να αφομοιωθούν οι άκρες στις φαλάκρες Rubber Bald Cap με την επιδερμίδα χρησιμοποιήστε Liquid Latex. Για φαλάκρες από Glatzan, χρησιμοποιήστε ασετόν με μια μπατονέτα, για να ενώσετε τις άκρες με την επιδερμίδα. Για να αποδώσετε ρεαλιστικά το δέρμα, απλώστε ταμποναριστά Pros-aide πάνω στη φαλάκρα.

εφαρμογή_καράφλας_sfxmakeup

ΒΗΜΑ 8

Στη συνέχεια, χρωματίστε τη φαλάκρα rubber bald cap, για να μοιάζει με το δέρμα, και χρησιμοποιήστε τα Rubber Pore Sponge και Rubber Mask Grease.

Για φαλάκρες από Glatzan, αναμείξτε Aquacolor ή Dermacolor με αλκοόλη ή χρησιμοποιήστε τα Body Illustration Make-Up Color.

ΒΗΜΑ 9

Τέλος, ολοκληρώστε το look σας με TV Paint Stick ή Aquacolor για φαλάκρα από Glatzan ή Cake Make-up για φαλάκρα από Latex . Η φαλάκρα σας είναι έτοιμη!

εφαρμογή_καράφλας_sfxmakeup_final

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Σχόλιο

Προηγούμενο Αρθρο Επόμενο Αρθρο

Σχετικά Αρθρα