fbpx
μακιγιάζ και φωτισμός
MUA: Τεχνικές & Προτάσεις, Νέα, Νέα

Φωτισμός και μακιγιάζ: Μάθε τώρα πώς μπορείς να αποφύγεις λάθη στο μακιγιάζ λόγω του κακού φωτισμού.

Το φάσμα φωτός!

Από την Claire Anderson

Μετάφραση: Λιγεία Καφετζή- Λουζιώτου

Είστε πολύ εξοικειωμένοι με τη χρωματολογία. Παίζετε στα δάχτυλα τον τροχό των χρωμάτων, τους τόνους του δέρματος, τη διόρθωση του χρώματος κ.τ.λ. Ή έτσι νομίζετε.

Όσο καλή προετοιμασία και οργάνωση κι αν κρύβεται πίσω από ένα make-up look, ένα πράγμα δεν είναι ποτέ υπό τον έλεγχο των MUA: ο φωτισμός. Και μπορεί να αλλάξει ριζικά ένα make-up look στο άψε-σβήσε.

Ας ρίξουμε λίγο φως στην υπόθεση!

Το φως αποτελείται από μήκη κύματος και καθένα από αυτά έχει διαφορετική απόχρωση. Το χρώμα που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα της αντανάκλασης από τα μήκη κύματος σε ένα ορατό φάσμα, (χρώματα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι).

Τα αντικείμενα έχουν διαφορετικά χρώματα γιατί απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος και αντανακλούν άλλα. Τα λευκά αντικείμενα δεν απορροφούν κανένα μήκος κύματος και αντανακλούν όλα τα χρώματα στο ορατό φάσμα. Τα μαύρα αντικείμενα απορροφούν όλα τα μήκη κύματος και έτσι δεν αντανακλώνται μήκη κύματος ή χρώμα.

Αυτό που βλέπουμε εξαρτάται από τον συνδυασμό δύο συχνοτήτων φωτός, της συχνότητας που απορροφά και αντανακλά ένα αντικείμενο και της συχνότητας της αρχικής φωτεινής πηγής.

Ας γνωρίσουμε τον Κέλβιν

Η θερμοκρασία των χρωμάτων είναι ένας τρόπος με τον οποίο περιγράφουμε το φως μιας πηγής. Η μονάδα μέτρησης είναι σε βαθμούς Κέλβιν (Κ), σε κλίμακα από 1.000 (θερμό) έως 10.000 (ψυχρό). Συνήθως, οι θερμοκρασίες του φωτός σε αστικά περιβάλλοντα είναι μεταξύ 2.000 και 6.500 Κ.

μακιγιάζ και φωςτισμός 1

Η εικόνα που σχηματίζετε για ένα πρόσωπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πηγή του φωτός – αν είναι θερμό ή ψυχρό, σκληρό ή μαλακό, καθώς και από την ένταση του φωτός. Για αυτό, το αποτέλεσμα του make-up εξαρτάται από αυτούς τους παράγοντες. Για παράδειγμα, το θερμό, κιτρινωπό φως του σπιτιού μας μαλακώνει το μπλε και σκουραίνει το κόκκινο, ενώ οι ψυχρές λάμπες φθορισμού εκπέμπουν ένα μπλε-λευκό φως που κάνει πιο ψυχρές τις αποχρώσεις του make-up. Στο τεχνητό φως, υπάρχουν σκιές, τα χρώματα αλλάζουν ή εξαφανίζονται, ενώ το φως μπορεί μέχρι και να «ξεπλύνει» εντελώς το χρώμα – ένα φλας ή ένα στούντιο με έντονο φωτισμό μπορούν να εξαφανίσουν το make-up στην κυριολεξία.

Το φως της ημέρας είναι το πιο «ειλικρινές» από όλα: Να προσπαθείτε πάντα να δουλεύετε σε φυσικό φως ή σε λάμπα που εκπέμπει φυσικό φως, ρυθμισμένη περίπου στα 5.500 Κ. Χρειάζεται εξάσκηση για να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα χρώματα στο φως, ουσιαστικά πρέπει να κατανοήσετε τη χρωματολογία και να την εφαρμόσετε. 

Για παράδειγμα:

Μπλε φως – τα περισσότερα χρώματα στο πρόσωπο αντανακλώνται ως ψυχρά μπλε μήκη κύματος εκτός από το κόκκινο. Η ακμή ή η ροδόχρους ακμή απορροφά το μπλε, σκουραίνοντας ή τονίζοντας τα συγκεκριμένα σημεία. Οι πορτοκαλί τόνοι επίσης απορροφούν το μπλε φως και μπορεί να φαίνονται πιο σκούροι και καφετί.

Κίτρινο φως – το έντονο και θερμό κίτρινο μπορεί να κολακεύει το δέρμα, αλλά δεν αντανακλά την πραγματικότητα.

Λευκό φως – αποτελείται από όλα τα μήκη κύματος και έτσι αντανακλά όλα τα χρώματα. Είναι το πιο ευέλικτο και ειλικρινές από όλα.

 

μακιγιάζ και φωςτισμός 1 (2)

Κάντε το φως σύμμαχo του μακιγιάζ σας!

Πρέπει να αντισταθμίσετε την επίδραση του φωτός χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των προϊόντων σας. Το σκληρό φως στη φωτογραφία είναι ιδανικό για να αναδείξει την ευκρίνεια, αλλά δημιουργεί έντονες σκιές και πρέπει να μειωθεί η λάμψη. Ο Jos Brands, επικεφαλής εκπαίδευσης στην Kryolan, συνιστά να έχετε πάντα μαζί σας το Blot Powder για να ελέγχετε τη λάμψη, χωρίς να προσθέτετε χρώμα στο look σας. Προτείνει και τη χρήση του Perfect Matt ως βάσης.

Το μαλακό φως τυλίγει το υποκείμενό του, μαλακώνει την έκφραση και απαλύνει τις σκιές, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο τη φυσική λάμψη. Ο Jos εδώ προτιμά το Glamour Glow, ειδικά όταν θέλει να δημιουργήσει ανάγλυφο contouring.

Αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε πώς αντιδρά κάθε προϊόν που έχετε στο βαλιτσάκι σας σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Κάθε προϊόν αντανακλά και απορροφά το φως με δικό του τρόπο και, όταν συνδυάζεται με διαφορετικούς παράγοντες και μέσα φωτισμού, μπορεί να έχει ποικίλα αποτελέσματα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: Το φως και η κάμερα

Οι βασικές γνώσεις φωτογραφικού εξοπλισμού είναι απαραίτητες για MUA που δουλεύουν σε φωτογραφήσεις, για να καταλάβουν πώς συμπεριφέρονται τα διαφορετικά συστατικά και οι ιδιότητες του make-up σε συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού μπροστά στην κάμερα. Παρακάτω αναφέρουμε τα βασικά.

Η Mica είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα μακιγιάζ με ιριδίζον ή μεταλλικό χρώμα. Δίνει πολύ έντονη λάμψη και μπορεί να φτάσει το κανονικό make-up στα άκρα. Ωστόσο, μπροστά στην κάμερα και με λάθος φωτισμό/λήψη, μπορεί να δείξει πρόχειρο και να δημιουργήσει περίεργες σκιές. Για αυτό πρέπει να συνεργάζεστε με τον φωτογράφο, για να εξασφαλίσετε ότι η λήψη θα γίνει από τη σωστή γωνία και ότι χρησιμοποιείται η σωστή ταχύτητα κλείστρου που επιτρέπει να εισέρχεται η σωστή ποσότητα φωτός, για να φανεί η λάμψη.

Το Polyester Glimmer μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να φαίνεται περίεργο σε φωτογραφίες όπου η εικόνα δεν αποδίδει την κίνηση που θα δώσει τη λάμψη. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση σωματιδίων γκλίτερ σε διαφορετικά μεγέθη για να «σπάσει» κλιμακωτά το φως. Ο φωτισμός από πολλές γωνίες και η ταχύτητα του κλείστρου πρέπει να ληφθούν υπόψη και εδώ.

μακιγιάζ και φωςτισμός 3

Τα χρώματα UV είναι πιγμέντα χρώματος  σε cosmetic plastic. Ο φωτισμός UV ταξιδεύει μέσα από το πλαστικό για να αντανακλά το χρώμα από μέσα. Όσο πιο κοντά βρίσκεται η λάμπα UV, τόσο πιο έντονο θα είναι το αποτέλεσμα.

Τα Pure Pigments είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Δεν φαίνονται λευκά στο έντονο φως. Μπορεί το αποτέλεσμα να διαφέρει ελαφρώς σε θερμό ή ψυχρό φως, αλλά αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα. Είναι η ιδανική λύση για καλή απόδοση του χρώματος.

μακιγιάζ και φωςτισμός 4

Οι βάσεις με κύριο συστατικό την πούδρα, τα προϊόντα φιξαρίσματος, οι σκιές ματιών και το ρουζ μπορεί να φαίνονται λευκά σε φωτογραφήσεις με έντονο φως ή φλας. Παρόλο που είναι ματ και όχι ιριδίζοντα, η λευκή πούδρα που περιέχουν αυτά τα προϊόντα αντανακλά όλα τα χρώματα. Να τα χρησιμοποιείτε με προσοχή σε φωτογραφήσεις ή εμφανίσεις.

Αν έχετε τη δυνατότητα, ενημερωθείτε πριν από τη φωτογράφηση/εκδήλωση από τον φωτογράφο για τον φωτισμό, όπως την πηγή του φωτός, τις γωνίες και τη θερμότητα, και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο φωτισμό όταν ετοιμάζετε το μοντέλο. Αξιοποιήστε αυτές τις πληροφορίες σε συνδυασμό με το πώς πρέπει να δείχνει το δέρμα, αν πρέπει να είναι ματ ή να έχει λάμψη, για να πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα. Τέλος, χρησιμοποιήστε την οθόνη της κάμερας κατά τη φωτογράφηση, για να κάνετε μικροδιορθώσεις.

Συμβουλές από τους επαγγελματίες:

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός MUA είναι να πρέπει να δημιουργήσει ένα make-up σε χώρο διαφορετικό από αυτόν της φωτογράφησης/λήψης. Ο καλύτερος κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε φυσικό φως – ή να έχετε μαζί σας ένα μίνι φως μακιγιάζ για να έχετε έναν ενδιάμεσο φωτισμό μεταξύ θερμού και ψυχρού, γύρω στα 5.000 Κ. Είναι πιο εύκολο να προσαρμόσετε ένα μακιγιάζ που δημιουργήθηκε σε φυσικό φως στις ανάγκες του τεχνητού φωτός από ό,τι το αντίστροφο.

Ο Paul Merchant, επικεφαλής της ομάδας Make-up στην Kryolan, προτείνει μια απλή δοκιμή για μακιγιάζ φωτογραφήσεων ή εμφανίσεων: «Όταν τελειώσετε το μακιγιάζ, πάρτε φωτογραφία το μοντέλο σας από το κινητό σας με φλας, για να δείτε πώς είναι. Το απαλό ρουζ που βάλατε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου θα χαθεί εντελώς στο φως του φλας.»

Και, τέλος, μην ξεχνάτε ότι ο τροχός των χρωμάτων είναι ο καλύτερος φίλος σας. Να θυμάστε ότι τα χρώματα που αντανακλώνται από τον αξιόπιστο τροχό σας ανταποκρίνονται στις εκάστοτε συνθήκες φωτισμού, όπου κι αν είστε, ό,τι κι αν κάνετε.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Σχόλιο

Προηγούμενο Αρθρο Επόμενο Αρθρο

Σχετικά Αρθρα