Special Effects

Ας μιλήσουμε για Αίμα!

Πήζει το Αίμα όταν τρέχει;

Πλατς – μια κόκκινη σταγόνα  πέφτει στο νιπτήρα με έναν υπόκωφο ήχο και σχηματίζει ένα στρογγυλό σχήμα σαν κέρμα, σκούρο στο κέντρο του και με ακαθόριστα όρια. Ο Γκρέγκορ Κνάπε, ενθουσιασμένος, παρακολουθεί το πορφυρό υγρό να κυλά αργά στο χέρι του, να συγκεντρώνεται και να γίνεται σχεδόν μαύρο και πηχτό στο σημείο που στάζει. «Νομίζω ότι νιώθω ήδη τον πόνο», λέει ο ειδικός των σπέσιαλ εφέ γελώντας. Ευτυχώς, δεν θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια, γιατί η ουσία αυτή που τόσο ρεαλιστικά στάζει στο χέρι του δεν είναι πραγματικό αίμα, αλλά το Supreme Blood, η πιο πρόσφατη δημιουργία του Dr. Γκοντφρίντσεν στα σπέσιαλ εφέ. «Συχνά μας ζητάνε αίμα που πήζει ενώ τρέχει», συνεχίζει ο Γκρέγκορ Κνάπε. «Με το Supreme Blood, πλησιάζουμε ακόμη περισσότερο το φυσικό αποτέλεσμα. Ενώ ρέει, αρχίζει να τρέχει πιο αργά, γιατί χάνει βάρος και στη συνέχεια πήζει. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ρεαλιστικό».

 

 SUPREME BLOOD EΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

 • Διαφανές ,υδατοδιαλυτές χρωστικές
 • Ειδική σύνθεση ζάχαρης ως βάση
 • Εφέ Σπρέι
 • Ρεαλιστική ταχύτητα ροής και χρώματος σε όλα τα μέσα
 • Καλή αφάιρεση από τα περισσότερα υφάσματα

Ο Υπεύθυνος Παραγωγής Γιούσεφ Ατάπουρ είναι εμφανώς ενθουσιασμένος με το αιματηρό θέαμα του νιπτήρα. Μας εξηγεί περήφανος ότι «πολλά από όσα βλέπετε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι δική μας δουλειά – το αναγνωρίζω αμέσως». «Η Kryolan είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τεχνητού αίματος στην Ευρώπη». Ακόμη και το Χόλιγουντ βασίζεται παραδοσιακά στους ειδικούς του Βερολίνου. Ήδη από τη δεκαετία του 1950, ο ιδρυτής της εταιρείας Άρνολντ Λάνγκερ είχε δημιουργήσει ένα είδους θεατρικού ψεύτικου αίματος. Έμαθε τον τρόπο παρασκευής του, όταν δούλευε στην UFA, μεγάλη γερμανική εταιρεία παραγωγής ταινιών, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τώρα κάθε νέο βήμα της τεχνολογίας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση απαιτούσε και ένα νέο είδος ψεύτικου αίματος, αφού μας ενδιαφέρει τι φαίνεται στην κάμερα και όχι τι βλέπουν οι ηθοποιοί στην πραγματικότητα.

Special Blood IEW

«Το μπέστσελερ μας μέχρι τώρα ήταν το Special Blood IEW», λέει ο Γκρέγκορ. Μεταξύ 2008 και 2016 πωλήθηκαν περίπου 40 τόνοι αίματος αυτού του τύπου. «Μέχρι τώρα ήταν ο πιο κοινός τύπος τεχνητού αίματος, γιατί είναι τέλειο για το θέατρο και την παλιά τεχνολογία της κάμερας. Δεν χρησιμοποιείται σε HD, τα σωματίδια αντανακλώνται από το δυνατό φως της κάμερας, δημιουργώντας ένα αδιαφανές αποτέλεσμα, σαν το λιωμένο κραγιόν». Δεν πρόκειται για κάτι που παρατηρούν μόνο οι επαγγελματίες. Κάθε θεατής θα καταλάβει αμέσως ότι είναι ψεύτικο. «Όλοι μας ξέρουμε ενστικτωδώς πώς είναι το αίμα – είναι στον οργανισμό μας και απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Για αυτό είναι δύσκολο να το μιμηθούμε», εξηγεί ο ειδικός στα SFX. «Για να κάνουμε τον θεατή να μορφάσει, να νιώσει την αδρεναλίνη να κυλά, να τρομάξει, το προϊόν πρέπει να είναι φτιαγμένο με συγκεκριμένο τρόπο».

 • Αδιαφανές, για θέατρο και φιλμ
 • Mπλεδίζουσα απόχρωση σε θερμό φωτισμό
 • Αφαιρείται από τα ρούχα
 • Εξωτερική & εσωτερική χρήση
 • Δύο αποχρώσεις Σκόυρα & Ανοιχτή

Aίματα για εξωτερική & εσωτερική χρήση!

Η Kryolan διαθέτει πάνω από 20 προϊόντα σε διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου, προκειμένου να προκαλεί ακριβώς αυτήν την εντύπωση στον θεατή. Υπάρχει ένας βασικός διαχωρισμός μεταξύ προϊόντων εξωτερικής χρήσης στο δέρμα και προϊόντων για εσωτερική χρήση που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. «Οι περισσότεροι τύποι αίματος έχουν βάση το νερό – εκτός από το αίμα ματιών, όπου χρησιμοποιείται ειδικό αποστειρωμένο νερό», εξηγεί ο Γιούσεφ, ενώ ο Dr. Γκοντφρίντσεν προσθέτει: «Κατά την παραγωγή του τεχνητού αίματος λαμβάνουμε υπόψη διάφορα κριτήρια. Αρχικά, το χρώμα: Για να χρησιμοποιηθεί το ψεύτικο αίμα εσωτερικά, χρησιμοποιούμε χρωστικές ή βαφές κατάλληλες για τρόφιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα προϊόντα αισθητικής. Αυτό είναι πολύ περιοριστικό και για αυτό χρησιμοποιούμε, μεταξύ άλλων, καρμίνη.

Η Ροή του Αίματος

Μετά, σημαντικό ρόλο παίζει το ιξώδες όπως και το πώς σχηματίζονται οι σταγόνες. Μπορούμε να ελέγξουμε την ταχύτητα ροής του αίματος με τα συστατικά που επιλέγουμε. Για παράδειγμα, η βάση του Supreme Blood αποτελείται από ένα ειδικό διάλυμα ζάχαρης». Οι ιδιότητες αυτές που αφορούν τη ροή του αίματος ελέγχονται και παρακολουθούνται πάνω σε ένα απλό τζάμι μεγέθους Α4 το οποίο στερεώνεται σε ένα μεταλλικό άγκιστρο σε γωνία 45 μοιρών και τοποθετείται στην άκρη του ίδιου νιπτήρα, στον οποίο πριν λίγο ο Γκρέγκορ έσταξε ψεύτικο αίμα τόσο δραματικά. «Δημιουργήσαμε το Supreme Blood γιατί μας έλειπε ένα είδος αίματος που να δίνει την εντύπωση ότι έχει μόλις βγει από το σώμα – το λέμε και αίμα σπρέι. Μαχαιρώνεις κάποιον και το αίμα τρέχει από την πληγή με πολύ εντυπωσιακό τρόπο», περιγράφει. «Είναι πολύ ρεαλιστικό είδος αίματος, ενώ το HD Blood μας ικανοποιεί αισθητικά. Παρομοίως, το HD Blood είναι διαφανές. Σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μπορεί να φαίνεται μέσα από το πολύ μπλε φως της κάμερας. Για αυτό δεν πρέπει να περιέχει σωματίδια. Στον κανονικό φωτισμό φαίνεται πολύ καφετί. Αλλά σε ανάλυση και τεχνολογία HD, φαίνεται ρεαλιστικό».

 • Διαφανές, υδατοδιαλυτές χρωστικές
 • HD Μέσα
 • Ρεαλιστικό χρώμα με κιτρινίζουσα απόχρωση σε ψυχρό φωτισμό
 • Ρεαλιστική ταχύτητα ροής
 • Δύο αποχρώσεις Σκόυρα & Ανοιχτή

Υπάρχουν σακουλάκια αίματος που σκάνε κάτω από ρούχα, κάψουλες αίματος που δαγκώνονται, αίμα ματιών και μείγματα που ρέουν από δοχεία, αντλίες και σωληνάκια σε νοσοκομεία ταινιών. Αίμα σε μορφή πάστας ή πούδρας, άλλο αίμα που λαμπυρίζει αφού στεγνώσει ή που σχηματίζει ελαφριά κρούστα και είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό στο φως του ήλιου: ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός χρησιμοποιεί αυτό το είδος αίματος στις αποστολές και τις ασκήσεις του. Φυσικά, υπάρχουν και ειδικές παραγγελίες, όπως όταν χρειάστηκαν 800 λίτρα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν σε σκάλες για να δοθεί δραματική ένταση στις νυχτερινές παραστάσεις του Δαχτυλιδιού των Νιμπελούνγκεν. Ήταν αναμενόμενο ότι ο Γιούσεφ Ατάπουρ θα κατάφερνε και αυτήν την πρόκληση και μάλιστα μαζί με αυτήν κάτι πολύ σημαντικό: τα έξοδα παραγωγής παρέμειναν τόσο χαμηλά που δεν κατασπάραξαν τον προϋπολογισμό της παράστασης.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Σχόλιο

Προηγούμενο Αρθρο Επόμενο Αρθρο

Σχετικά Αρθρα