Μια ομάδα νέων ανθρώπων με πολυπολιτισμική σύνθεση από το Ιράν, τη Γερμανία και την Ελλάδα ενώθηκε με όραμα και στόχο, με τη δράση της, να επιτύχει την αφομοίωση ανθρώπων που βρίσκονται εκτός του κοινωνικού μας ιστού, που τείνουν να είναι περιθωριοποιημένοι και υπόκεινται σε αρνητικά στερεότυπα.
Στοχεύοντας κυρίως στην βοήθεια προσφύγων και ηλικιωμένων, η αρχική ιδέα του Iman Ram, της Tessa Alevizopoulou και του Φοίβου Κολοβού, στηρίχθηκε στη διοργάνωση πάρτι γενεθλίων για όσους δεν μπορούσαν να τα γιορτάσουν, είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας, είτε κοινωνικής κατάστασης ή κοινωνικής απομόνωσης. Εξ ’ου και το όνομα του οργανισμού τους είναι «Athens Birthday Project». Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση που γνώρισε και βίωσε ο οργανισμός έδωσε το έναυσμα στην ομάδα του Athens Birthday Project να διευρύνει τα πεδία του έργου της, ώστε να συμπεριλάβει και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες για περιθωριοποιημένες ομάδες, ομάδες προσφύγων και ομάδες ανθρώπων που βιώνουν μοναξιά, βαριά ασθένεια, απώλεια κ.τ.λ.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του οργανισμού δημιουργήθηκαν και σεμινάρια μακιγιάζ για γυναίκες πρόσφυγες. Η Mua Samin Razzaghi, πρόσφυγας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, προσέγγισε τον οργανισμό, μαθαίνοντας για τη λειτουργία του μέσω του podcast Radio Younan που διατηρεί η ομάδα του «Athens Birthday Project». Θέλοντας να συνεισφέρει, ως επαγγελματίας make-up artist, η Samin σε συνεργασία με τον οργανισμό, παραδίδει αφιλοκερδώς τακτικά μαθήματα μακιγιάζ που περιλαμβάνουν θεωρία χρωμάτων, φροντίδα δέρματος και βασικές τεχνικές μακιγιάζ για γυναίκες.


Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες η ομάδα του «Athens Birthday Project», επιδιώκει την διοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και δραστηριοτήτων με σκοπό την εξοικείωση των προσφύγων με τα ελληνικά έθιμα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα και στόχο την σταδιακή αφομοίωση και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.


Η Ομάδα του Athens Birthday Project


- Ονομάζομαι Iman Ram και γεννήθηκα στο Ιράν. Το 2016, ξεκίνησα τη νέα μου ζωή στην Ελλάδα κάνοντας την Αθήνα το νέο μου σπίτι. Είμαι συνιδρυτής της Elijah Company και έχω σπουδάσει μικροβιολογία. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, ως πρόσφυγας, μπορώ να κατανοήσω και να αντιμετωπίσω με ευαισθησία πολλές δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το γεγονός αυτό ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσω έναν οργανισμό, που θα ωφελήσει τους πρόσφυγες αλλά και άλλους περιθωριοποιημένους από διάφορους τομείς της κοινωνίας. Ελπίζω να παρακινήσω, να ενθαρρύνω και να βοηθήσω ανθρώπους να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
- Ονομάζομαι Tessa Alevizopoulou και κατάγομαι από τη Γερμανία. Τα τελευταία 20 χρόνια ζω και εργάζομαι ως καθηγήτρια Γερμανικών στο «Goethe Institut» στην Αθήνα. Από το 2017 ασχολούμαι εθελοντικά σε διάφορες δομές προσφύγων και εγκαταστάσεις στέγασης διδάσκοντας Γερμανικά, Αγγλικά και Ελληνικά. Ωστόσο επιθυμώ να βοηθήσω και να επιτύχω περισσότερα, μοιράζοντας περισσότερη γνώση, χαρά αλλά και εφόδια για την πιο εύκολη και ανώδυνη ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.
- Ονομάζομαι Φοίβος Κολοβός γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, όπου πλέον εργάζομαι ως ψυχολόγος. Εμπνευσμένος από τη δράση του ΠΟΥ για τη “Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης 2020–2030″ η οποία “…αφορά 10 χρόνια συντονισμένης, καταλυτικής και σταθερής συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, των οικογενειών και των κοινοτήτων τους”, έχω αφοσιωθεί μαζί με άλλους ανθρώπους στη δημιουργία ενός νέου οράματος γύρω από τη γήρανση, όπου ο ηλικιακός ρατσισμός και όλα τα συσχετιζόμενα αρνητικά στερεότυπα θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν για να δώσουν τη θέση τους στην ευαισθησία μεταξύ των διαφορετικών γενεών, τη συνεργασία και την αποδοχή. “Άνθρωπος είμαι και τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο”. Εμπνευσμένοι από το απόφθεγμα του Τερέντιου, οι τρεις μας, τρεις άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με σκοπό να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των γενεών και να δράσουμε στις τοπικές κοινότητες για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο, αντιμέτωποι με τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Δεν Υπάρχουν Σχόλια