Beauty & Fashion, Προϊόντα Μακιγιάζ

Lip Stain! Behind The Shience!

To Lip Stain στο εργαστήριο.

Εκτυφλωτικό POP!

Ο Ντάνιελ Γκρέμπερ στέκεται στον χώρο παραγωγής της Kryolan και αφαιρεί προσεκτικά το κάλυμμα από ένα λευκό τετράγωνο δοχείο. Και έρχεται αντιμέτωπος με το εκτυφλωτικό ροζ. «20 κιλά Lip Stain Pop», σύμφωνα με τον υπεύθυνο ο οποίος ανοιγοκλείνει άθελά του τα μάτια μπροστά σε αυτήν την έντονη απόχρωση.Lip stain Pop «Η απόχρωση έχει μεγάλη ένταση χρώματος και δεν έχουμε καν προσθέσει νέον». Η μεγάλη αυτή συγκεντρωμένη ποσότητα χρώματος αποκαλύπτει το εκτυφλωτικό χρώμα του Lip Stain σε όλο του το μεγαλείο: Κι όμως, μόλις λίγα χρόνια πριν, οι ειδικοί πίστευαν κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο «δεν γίνεται». Και αυτό γιατί ο Γιούσεφ Ατάπουρ δημιούργησε ένα παράδοξο, εκ πρώτης όψεως. «Για άλλη μια φορά, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια ενδιαφέρουσα πρόκληση», μας λέει ο Υπεύθυνος Παραγωγής και στη φωνή του ακόμα ακούγεται η ευχαρίστηση της επιτυχίας.

Οι Πειραματισμοί

«Το προϊόν προορίζεται για ευαίσθητα χείλη: Δεν πρέπει να τα ξηραίνει, αλλά πρέπει να στεγνώνει γρήγορα και να είναι ματ, δεν πρέπει να λερώνει, αλλά να διαρκεί και να αφαιρείται εύκολα». Ο Γιούσεφ πειραματίστηκε αρχικά με τα συστατικά της βάσης, για να δει ποια από αυτά ταιριάζουν μεταξύ τους ή μάλλον ποια από αυτά δεν δημιουργούν πρόβλημα στα άλλα. «Το Lip Stain είναι κρεμώδες με μια πολύ ιδιαίτερη σύσταση», εξηγεί. «Η βάση αποτελείται από διαλύτες, πηκτικούς παράγοντες, φιλμογενείς παράγοντες, ενυδατικά συστατικά και έλαια για να μην ξηραίνονται τα χείλη». Ακούγεται απλό. Ωστόσο, η σύνθεσή του φτιάχτηκε σταδιακά και είναι αποτέλεσμα συντονισμένης δουλειάς και πολλών εργαστηριακών δοκιμών. Πολλές φορές συγκεκριμένα συστατικά δεν συνεργάζονταν με άλλα. Συνεχώς υπήρχαν ασυμφωνίες, ειδικά με τους διαλύτες και τους φιλμογενείς παράγοντες, το αποτέλεσμα ήταν είτε πολύ κολλώδες είτε πολύ στεγνό. Κάποιες φορές δεν υπήρχε ισορροπία μεταξύ των συστατικών, γιατί κάποια κυριαρχούσαν έναντι άλλων. 

 «Μετά από μια εβδομάδα περίπου είχα δημιουργήσει μια καλή, σταθερή βάση», θυμάται ο Γιούσεφ Ατάπουρ. «Μετά, έπρεπε να δω ποιες χρωστικές ήταν συμβατές με αυτή τη σύνθεση. Γιατί και αυτές έχουν μοναδικές ιδιότητες. Ορισμένες είναι πολύ απορροφητικές, άλλες καθόλου. Είναι όπως η ζάχαρη και το αλεύρι στη μαγειρική. Το αλεύρι δένει το μείγμα, ενώ η ζάχαρη διασκορπίζεται. Για αυτό αποφάσισα να αφιερώσω χρόνο στις αποχρώσεις. Και όταν μιλάμε για την Kryolan, δεν υπάρχουν μόνο τρία χρώματα. Η ποικιλία χρωμάτων μας είναι από τα δυνατά μας σημεία, σήμα κατατεθέν μας». Για αυτό ο Γιούσεφ ανέμειξε 12 αποχρώσεις οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν σε πολλές δοκιμές προτού διατεθούν στην αγορά. Στη συνέχεια, ο συνάδελφός του ανέλαβε τον έλεγχο της σταθερότητάς τους στο εργαστήριό του. Και βέβαια κάθε σεζόν προστίθενται και νέες αποχρώσεις. Η σειρά των Lip Stain διαθέτει πλέον 19 αποχρώσεις.

Τα προϊόντα ελέγχονται στο στάδιο παραγωγής και ως προς τη σταθερότητά τους. Στον χώρο εργασίας υπάρχειlipstain ένα ειδικό θερμαινόμενο ντουλάπι με σταθερή θερμοκρασία 40 βαθμών, στο οποίο τα προϊόντα παραμένουν στην αυθεντική συσκευασία τους από έναν έως τρεις μήνες. «Η θερμότητα λειτουργεί ως μια παρατεταμένη περίοδο αποθήκευσης. Όταν το προϊόν αντέχει σε αυτές τις συνθήκες, τότε μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για εμπειρική δοκιμή», εξηγεί ο χημικός Dr. Γκόντφριντσεν. Μετά από αυτήν τη διαδικασία, το δοκιμαστικό προϊόν πρέπει να περάσει και τη δοκιμή σταθερότητας: Σε τι κατάσταση βρίσκονται η εμφάνιση, η μυρωδιά, η σύνθεση, η εφαρμογή και η συσκευασία του; «Ελέγχουμε αν τα αρχικά χαρακτηριστικά του προϊόντος παραμένουν αναλλοίωτα», εξηγεί ο Dr. Γκόντφριντσεν. «Αν το προϊόν έχει σπάσει, αν διατηρεί τα ίδια συστατικά με πριν ή αν κάποια από αυτά έχουν εξατμιστεί.
Το Lip Stain περιέχει πολλούς ευαίσθητους διαλύτες. Αν εξατμιστούν, η βάση γίνεται πιο στεγνή και δεν είναι εύκολη η εφαρμογή του. Εκτός αυτού, ελέγχουμε και αν το προϊόν στεγνώνει γρηγορότερα από πριν. Ο make-up artist πρέπει να είναι σε θέση να το μπλεντάρει. Επίσης, το χρώμα πρέπει να παραμένει έντονο και η μυρωδιά αναλλοίωτη: Μήπως τα συστατικά μυρίζουν διαφορετικά λόγω της ζέστης; Πώς είναι η συσκευασία, έχει αλλάξει το χρώμα της, έχει ζαρώσει, έχει μαλακώσει; Όταν τα προϊόντα περιέχουν νερό, κάνουμε και συμπληρωματικούς μικροβιολογικούς ελέγχους. Αυτό δεν μας απασχολεί για το Lip Stain, γιατί δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες στη σύνθεσή του για την ανάπτυξη μικροβίων». Αν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραμένουν αναλλοίωτα μετά από τη δοκιμή αυτή, το προϊόν θεωρείται ολοκληρωμένο. Μετά τις δοκιμές εφαρμογής, διεξάγεται ένας έλεγχος μακροπρόθεσμης σταθερότητας που διαρκεί 6 μήνες. Τέλος, ξεκινά η παραγωγή.

Και η παραγωγή

Σύμφωνα με τη συνταγή του Γιούσεφ, κάθε απόχρωση αναμειγνύεται στον χώρο παραγωγής, ομογενοποιείται σε κυλινδρόμυλους και γεμίζει λευκά δοχεία – σαν αυτό που άνοιξε ο Ντάνιελ Γκρέμπερ στην αρχή. Η επεξεργασία του Lip Stain γίνεται σε χώρο εργασίας διαστάσεων 2 x 1 μέτρων. Αρχικά, το μείγμα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές γεμίζει μια δεξαμενή από ανοξείδωτο ατσάλι που μετά σφραγίζεται ερμητικά. «Αυτό είναι απαραίτητο για να μην εξατμιστούν οι ευαίσθητοι διαλύτες. Η σύνθεση πρέπει να διατηρηθεί ακριβώς όπως είναι», εξηγεί ο ειδικός. «Ωστόσο, κάποιες φορές η βάση περνά με επιτυχία τον έλεγχο σταθερότητας, χωρίς όμως να είναι δυνατή η επεξεργασία της από τα μηχανήματα. Αυτό οφείλεται στο ιξώδες, για παράδειγμα. Αν είναι πολύ υψηλό, δημιουργούνται προβλήματα στην εμφιάλωση». Λογικό, αφού η απόχρωση «Pop», κρεμώδης σαν μους φράουλας πριν από την επεξεργασία, πρέπει να χωρέσει στο πολύ μικρό άνοιγμα του σωλήνα. Πώς γίνεται αυτό;

Πως γίνεται η εμφιάλωση;

« Mε πεπιεσμένο αέρα», εξηγεί ο Ντάνιελ Γκρέμπερ. «Η δεξαμενή είναι στενή από κάτω και οι σωλήνες στο άκρο της μεταφέρουν το μείγμα στον κατανεμητή. Εκεί υπάρχουν έμβολα τα οποία εκτοξεύουν τη σωστή ποσότητα, τέσσερα ml, στη συσκευασία με πολύ μικρά στόμια. Η συσκευασία γεμίζει από κάτω προς τα πάνω, όπως φαίνεται και εδώ», λέει, δείχνοντας τα στόμια. Είναι λες και γεμίζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ένας στρογγυλός δίσκος με 24 υποδοχές στο εξωτερικό του περιστρέφεται δίπλα από τη γραμμή εμφιάλωσης και τοποθετεί τα δοχεία σε θέση μάχης. Ένας εργαζόμενος με αποστειρωμένα γάντια παίρνει άδειους ακρυλικούς σωλήνες από τα ακρυλικά δοχεία δίπλα του και τους τοποθετεί στις υποδοχές. «Μπορείς να ρυθμίσεις κάθε στάδιο της διαδικασίας και να προσαρμόσεις κάθε βήμα και την ταχύτητά του από τον πίνακα ελέγχου», εξηγεί ο επικεφαλής Γκρέμπερ, δείχνοντας σε ένα λευκό κουτί δίπλα από τη δεξαμενή με 17 διακόπτες, διάφορα κουμπιά, πράσινα και κόκκινα, υποδοχές, μια περιοχή άγνωστη για τους μη ειδικούς. Κάπως έτσι πρέπει να είναι και το πιλοτήριο ενός αεροπλάνου. Πολύχρωμα καλώδια κρέμονται μαζί στο πλάι και καταλήγουν κάπου στο μηχάνημα. Δίπλα τους, ένας αναλογικός μετρητής, που φαντάζει κάπως παλιομοδίτικος, καταγράφει τα στάδια παραγωγής και μετρά περίπου 1200 Lip Stain κάθε μέρα. «Ρυθμίζουμε το μηχάνημα έτσι, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να ολοκληρώσει όλα τα στάδια, ενώ γεμίζει το δοχείο, χωρίς πρόβλημα», εξηγεί ο Ντάνιελ.

Κάθε σωλήνας που τοποθετείται με το χέρι γεμίζει πρώτα με πεπιεσμένο αέρα, μετά ο βραχίονας τοποθετείται με το χέρι και εφαρμόζει με ένα κλικ! Το απλικατέρ τοποθετείται επίσης με το χέρι. «Μπορεί να γίνει και μηχανικά, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο σε μεγάλες ποσότητες», εξηγεί ο Γκρέμπερ. «Συνήθως προτιμούμε να έχουμε ποσότητες των 700 ή 800 Lip Stain. Το μηχάνημα πρέπει να καθαριστεί για να υποδεχτεί το επόμενο χρώμα και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι 2 ώρες», μας λέει χαμογελώντας και δείχνει μια σειρά καθαριστικών δίπλα στο μηχάνημα. «Τουλάχιστον, όμως, έχουμε περισσότερες επιλογές και δυνατότητες από μια γυναίκα που μακιγιάρει τα χείλη της». Σωστό, και εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι έχουν και μια πιο διαχειρίσιμη επιφάνεια εφαρμογής. Το Eye Make-up Remover 2 φάσεων αφαιρεί εύκολα το Lip Stain. – Ακόμα και το πιο εκτυφλωτικό ροζ. Μετάφραση του άρθρου Lip Stain by Kirstin Bock – MUI Tεύχος 5

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Σχόλιο

Προηγούμενο Αρθρο Επόμενο Αρθρο

Σχετικά Αρθρα