fbpx
KNOW YOUR SKIN TYPE_γνώρισε_το_δέρμα_σου
MUA: Τεχνικές & Προτάσεις, Προϊόντα Μακιγιάζ

Ποιος Είναι ο Τύπος του Δέρματος σας;

Ο απόλυτος οδηγός για τους τύπους δέρματος και τα κατάλληλα προϊόντα.

Από την Skin Expert – Clair Anderson

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι δέρματος: κανονικό, ξηρό, λιπαρό και μεικτό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και λάθη που γίνονται με τις παραλλαγές αυτές. Εδώ θα βρείτε τον απαραίτητο οδηγό για την επιλογή των προϊόντων και συστατικών που είναι σωστά για το δέρμα σας.

KNOW YOUR SKIN TYPE_ποιός_είναι_ο_τύπος_δέρματος_σου

Με γνώμονα τον τύπο

Ο τύπος δέρματος διαφέρει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δέρμα και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρχικά τον make-up artist. Οι απλοί κανόνες για την κατηγοριοποίηση του δέρματος είναι:

Το κανονικό δέρμα έχει φυσική υγρασία, χωρίς να δείχνει ή να είναι λιπαρό ή ξηρό και γενικά δεν χρειάζεται κάποιο προϊόν για τον έλεγχο της λιπαρότητας ή για ενυδάτωση.

Το ξηρό δέρμα «διψά» συνεχώς και απορροφά υγρασία, ενώ δείχνει θαμπό και σαγρέ με συχνά αόρατους πόρους.

Το λιπαρό δέρμα, αντιθέτως, χαρακτηρίζεται συνήθως από μεγάλους πόρους στο μέτωπο, τη μύτη και τα μάγουλα. Η ζώνη Τ απορροφά την πούδρα στο λεπτό και γυαλίζει.

Όταν η ζώνη Τ είναι λιπαρή και το υπόλοιπο δέρμα κανονικό ή ξηρό στα μάγουλα, τότε το δέρμα είναι μεικτό.

Η κατάσταση της επιδερμίδας

Αφού καθορίσει τον τύπο δέρματος, ο make-up artist πρέπει να εξετάσει την κατάστασή του. Η κατάσταση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ευαισθησία και οι αλλεργίες, η διατροφή, ο κύκλος της περιόδου, το περιβάλλον και η έκθεση στις καιρικές συνθήκες – όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση λιπαρού, ξηρού, ευαίσθητου δέρματος ή και τάση για ακμή – και εδώ είναι που επεμβαίνουν η επιδεξιότητα και οι γνώσεις του επαγγελματία make-up artist.

Τηλεοπτικό σόου, εκδήλωση ή φωτογράφιση; Για τον επικεφαλής της ομάδας μακιγιάζ της Kryolan, Paul Merchant, η σωστή αξιολόγηση του τύπου και της κατάστασης του δέρματος, καθώς και η πρόβλεψη τυχόν προβλημάτων ή αλλαγών στο δέρμα, είναι απαραίτητη όταν δημιουργεί ένα look. «Όταν δουλεύω σε φωτογράφιση μακιγιάζ, πάντα αφιερώνω χρόνο για να μιλήσω με το μοντέλο για το δέρμα, ρωτάω πώς το αισθάνονται και μαθαίνω για αλλεργίες ή δυσανεξίες. Έτσι ξέρω εξαρχής αν θα γίνει ευαίσθητο ή θα εμφανίσει αλλαγές ή σπυράκια.»

«Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες», προσθέτει ο Paul, «αλλά χρειάζεται και η κοινή λογική. Αν το μακιγιάζ γίνει κατά τη διάρκεια ενός fashion week, το μοντέλο έχει ήδη συμμετάσχει σε διάφορα σόου και το δέρμα θα είναι πιο ευαίσθητο από τη διαρκή εφαρμογή make-up και ντεμακιγιάζ. Ένας έμπειρος make-up artist θα προετοιμαστεί για αυτό και θα ξέρει πώς μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να επανέλθει το δέρμα σε φυσιολογική κατάσταση, πριν ξεκινήσεις το μακιγιάζ, όπως και να έχεις τα σωστά εργαλεία και προϊόντα στη διάθεσή σου.»

«Ένας make-up artist είναι σαν το ζωγράφο: χρησιμοποιεί στρώση-στρώση προϊόντα και αποχρώσεις για να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητήσουν να κάνετε ένα ματ make-up look. Αν, όμως, το δέρμα είναι ήδη ξηρό, πρέπει να ενυδατωθεί για να επανέλθει σε μια ‘φυσιολογική κατάσταση’».ι

Εκτίμηση της κατάστασης

Όταν έχετε ένα μοντέλο στην καρέκλα του μακιγιάζ – ή ακόμα καλύτερα στο καστ, βεβαιωθείτε ότι δεν φορά καθόλου μακιγιάζ και εξετάστε το δέρμα οπτικά. Συνήθως, μπορείτε να δείτε κατευθείαν αν υπάρχουν ξηρά ή λιπαρά σημεία και ανοιχτοί ή κλειστοί πόροι.

Αφού ρωτήσετε το μοντέλο πώς αισθάνεται το δέρμα του και για τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να προκύψουν, αγγίξτε το και δείτε πώς το νιώθετε και πώς αντιδρά στα χέρια σας. Στη συνέχεια, απλώστε το προϊόν που θέλετε και δείτε πώς κινείται και αντιδρά πάνω στο δέρμα.

Professional Make Up_Kryolan Team

Επαγγελματική συμβουλή

Να έχετε προϊόντα στο βαλιτσάκι σας στα οποία βασίζεστε 100%. Μην ριψοκινδυνεύσετε να δοκιμάσετε κάτι για πρώτη φορά στη δουλειά σας. Είναι καλύτερα να πειραματιστείτε στον ελεύθερο χρόνο σας. Ωστόσο, δεν πρέπει να απορρίπτετε νέα προϊόντα και να εφησυχάζετε. Το καινούριο είναι συναρπαστικό και σας κρατά ανανεωμένο και δυναμικό ως καλλιτέχνη – απλώς διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή.

Η γνώση είναι δύναμη

Πρέπει να γνωρίζετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων στο βαλιτσάκι σας. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης τα βασικά συστατικά, τι κάνουν και πώς λειτουργούν. Μια βασική γνώση των χημικών ιδιοτήτων ενός προϊόντος και η αυτοπεποίθηση να τις εφαρμόσετε στην πράξη θα σας φέρει κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως του τύπου και της κατάστασης του δέρματος. Και μια τελευταία συμβουλή από τον Paul: «Ποτέ μα ποτέ μην πάτε απροετοίμαστοι! Το σημαντικότερο κομμάτι της δουλειάς είναι η προετοιμασία. Αφιερώστε χρόνο στην ανάλυση του δέρματος και την επιλογή των σωστών προϊόντων.»

Τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί

Μιλήσαμε με τους χημικούς της Kryolan, καταξιωμένους ειδικούς για το δέρμα και τον επικεφαλής της ομάδας μακιγιάζ, για να σας μυήσουμε στα μυστικά των συστατικών:

Διαβάστε σωστά τις ετικέτες

«Όταν διαβάζετε τις ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις δύο πρώτες γραμμές, γιατί εκεί βρίσκονται τα συστατικά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση. Ακολουθείτε πάντα τη λογική. Όταν ένα προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αρωματικές ουσίες, είναι αλκαλικό ή οξύ, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ευαίσθητο δέρμα. Για να μάθετε περισσότερα, πρέπει να αφιερώνετε χρόνο στην έρευνα των προϊόντων και των συστατικών τους, στην επικοινωνία με άλλους make-up artist και ειδικούς για το δέρμα, ενώ μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τις φίρμες που δουλεύετε για να κάνετε ερωτήσεις. Κάθε εκπρόσωπος δερματολογικών ή καλλυντικών προϊόντων πρέπει να γνωρίζει τις απαντήσεις – είτε δραστηριοποιείται μέσω των social media είτε σε κατάστημα. Αν όχι, να πάτε αλλού.»

Professional Make Up_Kryolan Team_Kryolan Stores
Professional Make Up_Kryolan Team

Αναζητήστε τα βασικά συστατικά

  • Ο Dr. J. Gottfriedsen, χημικός του τμήματος R&D της Kryolan, εξηγεί τα βασικά κατά την προετοιμασία και ενυδάτωση του δέρματος: «Το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ είναι ιδανικά για την εξισορρόπηση της κανονικής και λιπαρής επιδερμίδας, δηλαδή είναι τέλεια για μεικτά δέρματα. Αντιστοίχως, συνιστάται πάντα να αποφεύγονται σε όλους τους τύπους δέρματος προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, καθώς ξηραίνει υπερβολικά το δέρμα, ενώ προκαλεί την αντίδραση λιπαρότερων επιδερμίδων που παράγουν υπερβολικό λάδι και λίπος. Για το ξηρό δέρμα, μπορείτε να προτιμάτε προϊόντα με ενυδατικούς παράγοντες που περιέχουν λινολενικό οξύ. Αν το δέρμα είναι ευαίσθητο, θα πρέπει να αποφεύγετε ερεθιστικές ουσίες, όπως τα laureth-4 και stearath-10.»
  • Ο Yousef Atapour, επίσης χημικός στο τμήμα R&D της Kyolan από το 1988, επισημαίνει τα βασικά συστατικά που πρέπει να αναζητάμε στα προϊόντα μακιγιάζ: «Βάσεις που έχουν λιγότερο λάδι συγκριτικά με νερό ενδείκνυνται περισσότερο για λιπαρά δέρματα, γιατί το μακιγιάζ απορροφάται πιο αποτελεσματικά.
  • Τα παρακάτω συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γαλάκτωμα για λιπαρότερα δέρματα: isopropyl myristate, caprylic/capric triglyceride, hydrogenated polyisobutene και octyldodecanol. Να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων με βαζελίνη.
  • Για ξηρά δέρματα να προτιμάτε προϊόντα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα των παραπάνω συστατικών ή προϊόντα που περιέχουν κερί, όπως καρναουβικό κηρό, κανδελιλικό κηρό ή κηρό μελισσών. Αποφεύγετε τη σιλικόνη και τα make-up με πολλές χρωστικές.»
  • «Αν το δέρμα είναι ευαίσθητο, επιλέξτε προϊόντα με ουδέτερα έλαια, όπως καπρυλικά/καπρικά τριγλυκερίδια, υδρογονωμένο πολυισοβουτυλένιο και οκτυλοδωδεκανόλη ή καταπραϋντικά φυτικά έλαια. Αποφύγετε τις αρωματικές ουσίες.»
  • Η Elizabeth Allen, υπεύθυνη εκπαίδευσης και διαχειρίστρια της Βρετανικής Εταιρείας για Καμουφλάζ Δέρματος (British Association of Skin Camouflage), ενθαρρύνει τους make-up artist να εξοικειωθούν καλά με την ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά στις συσκευασίες των καλλυντικών: «Μη θεωρείτε δεδομένο ότι ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται ‘υποαλλεργικό’ δεν θα προκαλέσει κάποια αντίδραση στους πελάτες σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συστατικά και πώς μπορεί να επηρεάσουν ή να ωφελήσουν το δέρμα – και να θυμάστε: Τα πάντα έχουν μια χημική ονομασία, ακόμη και τα πιο αγνά συστατικά.»

Και μια τελευταία συμβουλή για το πώς να πετύχετε την αρμονία στο δέρμα από τον χημικό μας, Yousef Atapour… 

«Με υγιεινή διατροφή, προϊόντα καλής ποιότητας και μικρή έκθεση στον ήλιο το δέρμα θα είναι τέλειο – ανεξαρτήτως τύπου.»

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Σχόλιο

Προηγούμενο Αρθρο Επόμενο Αρθρο

Σχετικά Αρθρα